söndag 6 april 2008

Gör som Sarkozy, prins Charles och Spielberg - markera mot OS i Kina!

De burmesiska munkarnas kamp för mänskliga rättigheter är inte över. Deras självuppoffrande ageranden fortsätter, även om inte media följer händelserna lika intensivt längre. Nu är de tibetanska munkarna på agendas topp. Även deras kamp är värt allt stöd. I likhet med befolkningen i Burma, förtrycks folken i Kina av en hänsynslös regim. En regim som inte står Stalin eller Hitler långt efter i förakt för människovärdet.

Kina bryter systematiskt mot de mänskliga rättigheterna, samtidigt som landet fått förtroendet att organisera de olympiska spelen i sommar. Att OS kan användas propagandistiskt visade redan nazisterna under olympiaden i Berlin 1936. Ska en diktatur belönas, och få del av ljuset från den olympiska elden igen?

Den kinesiska regeringens övergrepp mot det tibetanska folket är känt sedan länge. Förtrycket har fått uppmärksamhet som aldrig förr. Världen känner till den dagliga förödmjukelsen som oppositionskritiker måste utstå i diktaturen Kina. Vi vet alla att kristna förföljs av ledarna i Peking, och att de på många sätt håller sitt folk i slaveri. Vi vet också att företag och länder tycker sig kunna ”gräva guld” i Kina, och att landets ekonomi är på väg att bli riktigt starkt, en rikedom som giriga ledare i västvärlden vill få del av. Få ledare vågar visa mod, vågar ta principen om alla människors lika värde på allvar.

Frankrikes president är en av de få som har modet. Nicolas Sarkozy utmanar, genom sin politik och genom bilden media förmedlar. Man kan tycka både det ena och det andra om honom, självklart. Men han är en ledare med ett ansikte, en personlighet. Det är djupt tragiskt att många andra stats- eller regeringschefer hukar, gömmer sig när deras ledarskap verkligen efterfrågas.

Sarkozy överväger att stödja kampen för mänskliga rättigheter i Kina genom att franska idrottsutövare bojkotta OS i sommar. Prins Charles avböjer sitt stöd till sommarens propagandanummer för den människofientliga regimen i Peking. Prinsen deltar inte i öppningscermonin. Filmregissören Spielberg har markerat mot förtrycket i Kina, genom att avbryta samarbetet med Pekingregeringen. Heder åt dem, och åt munkarna i Burma och Tibet.

Inga kommentarer:


View My Stats