torsdag 24 april 2008

- De säger att rättigheter handlar om existensfrågor som mat och bostad. Det är vad djur behöver!

Ola Wongs intervju med den kinesiske regimkritikern Huang är gripande, sorglig och mycket angelägen (Sydsvenskan 23 april). Inte minst i dessa OS-tider. Förtrycket i Kina har hårdnat, en anledning är sommarens OS i Peking.

Berättelsen om Huang är inte specifikt kinesisk, eller ett unikt exempel för en kommunistisk diktatur. Nej, det Huang har att säga handlar om det enorma människoförakt som blomstrar i totalitära system, sen må den vara fullgångna diktaturer eller tendenser till totalitarism.

Inte ens en demokrati som vår är fri från förtryck av mänskliga rättigheter. Att tro något annat är naivt och ansvarslöst. Exempel finns i vår vardag, de är hur många som helst. Men jämförbar med det som sker i Kina är inte situationen i Europa. Långt ifrån! Men nog har vi anledning att oroas, se bara på behandlingen av invandrare och flyktingar. Se på framväxten att isolationistiska partier på vänster- och högerkanten.

I Wongs artikel kan vi läsa att ”Huangs bana som regimkritiker började bagatellartat. Hans svårt sjuka mamma bad honom kopiera några stenciler om qi-gong-övningar. Bland papperna om hälsosamma rörelser och andningsteknik fanns material från den bannlysta sekten Falun Gong. Modern delade ut dem i parken till andra pensionärer.”

Huang lyckades fly till Thailand efter en fängelsevistelse (för spridande av pamfletter för ett demokratiskt Kina), men sändes tillbaka till Kina. Väl i Shanghai försöker Huang ta sig ut ur landet igen. ”När vi möts har Huang åter fått avslag på sin ansökan om pass. Han tror det beror på att regimen vill hindra honom att berätta vad han varit med om.
– Först krossar de ens tankar, sedan ens kropp. Slutligen driver de en mot självmord. De ger en inget utrymme att existera, upprepar Huang gång på gång.”

”– Kinas politiska situation måste ändras. Om inte någon gör något kommer det att se likadant ut om hundra år. Kommunistpartiet säger att vi är lyckliga, att vi har mänskliga rättigheter och demokrati. De behandlar oss som barn. De säger att rättigheter handlar om existensfrågor som mat och bostad. Det är vad djur behöver. Vi är mer än djur.”

Inga kommentarer:


View My Stats