tisdag 1 januari 2008

Nyårsklockornas sång

Sedan mitten av åttiotalet, då jag bodde i Köpenhamn, har jag för vana att ta del av drottning Margrethes nyårstal. Talet, som direktsänds i radio och TV, är en höjdpunkt i nyårsfirandet. Klockan 18, när sändningen från Amalienborg inleds, har jag ofta ett glas mousserande vin i handen. För mig är drottningens tal ett festligt och allvarligt inslag, i övergången från ett gammalt till ett nytt år.

Drottningen vänder sig förvisso till sina undersåtar. Men talet är även värt att lyssna på för oss som inte är danskar. Nyårstalet kretsar alltid kring frågan om personligt ansvar, om vad som är rätt och sant, om solidaritet, och om medmänsklighet. Naturligtvis är det överordnade temat Danmark, och året som varit. Men i avgörande mening handlar drottningens tal om de värden hon anser att Danmark skall stå för. Drottningen räds inte att markera mot opinioner och politiska initiativ som strider mot hennes ideal om humanism och mänsklig värdighet. Även igår kritiserade hon sina undersåtar. Den här gången för bristen på empati, och för en överdriven jakt på materiellt välstånd.

Drottning Margrethe står långt från trångsynt nationalism och främlingsfientlighet. I sitt nyårstal är drottnings huvudsakliga budskap att vi alla måste växa som människor. Det är den önskan som bär fram slutorden i hennes tal ; GUD BEVARE DANMARK!

Den ovanligt klara stjärhimlen rispades igår kväll av raketer och explosioner. Smällandet hördes långväga, och måste skrämt upp såväl vilda som tama djur här på Åsen. Vid vår lilla utomhusbrasa drack vi champagne vid tolvslaget. Önskade varandra ett gott nytt år, och blickade sedan mot ljusskenen och fyrverkerierna. Först vände vi oss norrut mot Huaröd. Vi såg himlen reflektera explosionerna över Degeberga och Hörröd. Ja, vi tyckte oss se att man firade nyåret ordentligt även i Brösarp och Kivik.

En ny nyårstradition föddes troligen inatt. En av vår gäster har för vana att, strax efter midnatt, lyssna på radion för att höra de svenska katedralerna ringa in det nya året. Klockringningen var en intressant och vacker upplevelse. Domkyrkoklockorna låter olika, några nästan spröda i tonen, medan andra, särskilt Uppsala domkyrka, har en mäktig och myndig klang. Tillsammans med de andra katedralerna, ringde även Lunds sjungande klockor in det nya året. Jag ser fram emot att även nästa år få lyssna till klockringningen, till klockornas sång; GUD BEVARE SVERIGE!

Inga kommentarer:


View My Stats