måndag 31 december 2007

2007 - året då kyrkan var stängd

Varken igår, som var en söndag, eller i förrgår kom vi innanför kyrkans portar. Svärmor, som uppskattar kyrkobesök, fick inte möjlighet att uppleva Vittskövlemästarnas väggmålningar i Everöds eller i Vittskövle kyrka. Inte heller fick vi tillfälle till kontemplation, inne i Guds hus, som vi sett fram emot. Vi får hoppas på bättre lycka nästa år, då svärmor åter besöker oss för att fira jul. Nu vet vi att det är långt från självklart att kyrkan är öppen, för besök och andakt, en söndag eftermiddag vid jultid. Trist bara, att en del av julfirandet kommer att bli ihågkommet som året då kyrkan var stängd.

Det är självklart att kyrkor behöver skyddas från inbrott och vandalism. Men är det rimligt att kyrkporten alltid är låst? Konsekvensen blir ju att man stänger ute troende, och övriga från spontanbesök. Med de stängda portarnas politik kan man få känslan att kyrkan hellre värnar de materiella rikedomarna, än öppnar för de som vill ta del av den andliga skattkistan.

Det måste finnas finurligare sätt att skydda kyrkohusen och inventarierna än att låsa dörrarna. Det bästa vore att låta församlingsmedlemmarna, och andra ansvarskännande, vaka över kyrkans säkerehet. Det skulle leda till ökad delaktighet i menigheten, och till att kyrkan verkligen välkomnar spontanbesök. Guds hus bör alltid vara öppet.

1 kommentar:

kyrksyster sa...

Under dagtid i veckan är många kyrkor öppna...

Och sommartid brukar det var ännu mer öppet.

Håller med dig om att det är trist med låsta kyrkor, men tyvärr så har det förekommit både stölder, vandalism och försök till mordbrand...

Ja, nog vore det roligt om församlingsborna ville vakta kyrkan. Du kan väl föregå med gott exempel och höra av dig till din församling?!


View My Stats