måndag 16 juni 2008

På loppis i Tollarp, Lökaröd och Östra Sönnarslöv - fynda och finn en mångkulturell värld

I helgen inleddes loppissäsongen. Den ägde rum i Tollarp. Därefter brukar marknaden äga rum i Lökeröd. Vi har fyndat på båda ställen, tidigare år. Särskilt nöjda har vi varit med loppisen i Lökaröd, eller ännu hellre i Östra Sönnarslöv. Nu var det alltså säsongsstart i Tollarp.

Jag köpte en pianopall, som vi klädde om. Min fru fann vackra skålar och ungsformar. Vi var nöjda med fynden, som även inkluderade fem trädgårdsstolar á tio kronor stycket. Billigt! Dessutom är de ganska snygga.

Det mest fascinerande med loppisarna här, och omkring Linderödsåsen är blandningen av människor. I helgens trängsel stod vi som packade sardiner tillsammans med personer från Irak, Polen, Somalia, Holland, Danmark och säkert ännu fler länder.

Trots köbildning och därtill hörande långtråkiga väntan, och den nämnda trängseln var irritationen mellan personer i den hopptryckta folksamlingen så gott som obefintlig. Att muslimska kvinnor bar slöjor, hade sina händer dolda i handskar (fastän det är sommar) var det ingen som kommenterade högljutt, eller gav någon en anledning att ropa något kränkande.

Här stod vi! Tätt inpå varandra! Lite stirriga och stressade av förväntan inför eventuella fynd. Vi, i den växande människoflocken hölls tillbaka av ett tunt plastband. En avgränsning som respekterades nästan till det magiska klockslaget då loppisen öppnade. Men, strax före ett brast bandet och människor sprang, spurtade och jagade in till elektroniken, kläderna, möblerna, trädgårdsredskapen, leksakerna, böckerna, ja allt som finns på en loppis.

Loppisen i Tollarp och andra marknader av det här slaget är underskattade, och ofta ignorerade, som exempel på inspirerande möten över etniska, kulturella gränsdragningar.

Inga kommentarer:


View My Stats