onsdag 5 mars 2008

Vad vill våren med USA?

Delstatsvalen i USA igår avgjorde bara republikanernas kandidatur. McCain är nu ende republikanske kandidaten till presidentposten. Clintons strategiskt viktiga vinster i Texas och Ohio gör att kampen mellan henne och Obama är fortsatt jämn. Men Obama leder i delegater räknat.

Ovissheten kring valet av president, som har sin slutfas sent i höst, är som spirandet och försöken till blomstring i en trädgård. Händelser i media och opinionssvängningarna är som temperaturskiften och vindförhållanden bland buskar och träd. Presidentkandidaterna och väljarna sår nu, det de ska skörda i höst. Opinionstrycket och vallöftena är att likna vid sådden.

Vad månne kommer den nya presidentens större beslut att betyda, för amerikanerna, för resten av världens medborgare? Mycket eller ingenting? Kan det vara så att handlingsutrymmet för en amerikansk president är mer begränsat än vad vi tror? Att den verkliga makten ligger någon annanstans? Att besluten om krig, diplomatiska sanktioner, frihandel eller tullskatt fattas av aktörer som inte syns, som ingen synar?

De starka kampanjvindarna i amerikanska presidentvalet, rycker med de mest klartänka bedömarna (även i Sverige) och får de att låta som experter på trav och galopp. Det gör att osäkerheten tilltar. Vädrets makter är också svårtydbara. Väder, vind och politik! Vad vill våren? Med USA? Med oss alla? Det är som att stå vid ett vägskäl, där skyltningen är för gammal, eller pekar åt fel håll.

Inga kommentarer:


View My Stats