onsdag 26 december 2007

Ingen jul vid Möllan

Det blev inget julfirande vid Möllevångstorget. Efter mindre än ett år flyttade vi från torget. Tiden på Bergsgatan blev för tuff, helt enkelt. Mord, gängvåldtäkt och en påträngande och aggressiv jargong (särskilt bland yngre män) bidrog till att vi inte kunde bo kvar. Nu bor vi på andra sidan Folkets park, i Malmö. Det innebär att vi efter bara tio minuters promenad kan njuta av Möllans positiva utbud. Mataffärena, torgmarknaden och Kaffebaren är, glädjande nog, fortfarande inom räckhåll.

Kriminaliteten är en sann plåga, oavsett var den träder fram. Den kriminella handlingen kränker människor på djupet. Även förövaren kan känna sig kränkt, men endast om han/hon är i stånd att identifiera sig med offret, och då finns det hopp om annat än ett kriminellt liv. Dessvärre uppfattar brottslingen sällan brottsoffret som en person. Offret blir istället bara en varelse, ett ting att utnyttja. Förfrämligandet av andra människor är ett av våra största problem. Alienationen gror i miljöer som präglas av fördomar, misstro och av politiker som har främlingsfientlighet och isolationism på dagordningen. Kriminaliteten vid Möllan är ett tydligt exempel på politiska misslyckanden, och på hur hotet ser ut mot ett fungerande mångfaldssamhälle.

Juldagsmorgonen firades med en gudstjänst i Everöds kyrka. 1960, fick en liten familj från Istrien sitt första egna lilla hem i just Everöd (några mil söder om Kristianstad, och bara 12 kilometer från vårt hus på Åsen). Det var en stark upplevelse att delta i julottan, inte minst för att jag, tillsammans med mina föräldrar, återsåg vårt första svenska hem efter 47 år.

Inga kommentarer:


View My Stats