torsdag 12 mars 2009

Var Danmark ruttet redan på Hamlets tid?

Fastän jag bott i Köpenhamn i fyra år har jag verkligen svårt att förstå danskarnas benägenhet att hemfalla åt främlingsfientliga attityder. Jag förstår det helt enkelt inte. Danmark, med sin utåtriktade historia, en månghundraårig handelshistoria. Danmark med sin liberala historia, sina frihetliga traditioner. Och så blir det så inskränkt. När blev det så? Var det så redan på Hamlets tid? Ruttet?

(Pressklipp)"Tre av fyra danskar menar att kriminella med invandrarbakgrund har störst skuld i Köpenhamns gängkrig. Bara 43 procent skyller våldsamheterna på de kriminella mc-gängen, visar en opinionsundersökning som MetroXpress låtit göra.

Det är svårigheten att särskilja medlemmar i kriminella invandrargäng från vanliga ungdomar med mörkare hy som skapar en otrygghet förknippat med invandrare, menar Kirsten Hviid, forskare vid Aalborgs universitet som specialiserat sig på kriminella grupperingar. Inte heller polisen och politikerna har tillräcklig koll vilka de kriminella med invandrarbakgrund egentligen är, menar hon. Det gör att åtgärder mot gängkriminaliteten i stället riktas mot hela befolkningsgrupper, bland annat i form av hårdare utvisningsregler.

- Integrationen har gått tio år tillbaka, säger Köpenhamnspolitikern Manu Sareen (Radikale), till MetroXpress.

På tisdagen lovade en rad Köpenhamnspolitiker utökade sociala åtgärder för att stävja oroligheterna på Nørrebro. Fler fritidsgårdar, mer gatubelysning och någonstans att hålla till för dem över 18 var några av åtgärderna som presenterades vid ett stormöte med stadsdelens invånare." (Nytt Från Öresund)

Inga kommentarer:


View My Stats