måndag 1 september 2008

Möllans ost och Åsens svamp i skön förening

Med några goda ostar i bilen, som inhandlats tillsammans med några hekto lardo på Möllans ost i Malmö, begav vi oss iväg till vårt hus på Åsen. Framför oss hade vi en helg med svamplockning. Vädret spåddes bli sommarlikt. Den sista chansen att uppleva en solig dag innan höstrusket tar över, enligt metrologerna.

Solen och värmen kände vi av under svamprundan. Men varma blev vi framför allt av entusiasmen och av själva plockandet. Vår vanligen inte så givmilda runda förvandlades, efter att vi lämnade den ordinära rutten för en vacker glänta, till en lysande kantarellmatta. Vi gladdes förstås, och plockade. En och annan brunsopp och Karl Johan fick vi också med oss hem.

Doften av smörstekt katarell, efter att den först fått svettas ordentligt på pannan, fyllde köket. I glasen hällde vi rött vin. Fisken, som ugnbakats, fick en bädd av pancetta. En bit av det nybakade brödet doppade jag i den smälta lardon. En vacker dag avslutades med en vacker kväll. Och natten, den födde löften om fler svamphelger.

Inga kommentarer:


View My Stats