Grisfötter blev jag utan. Istället fick jag nöja mig med ett grishuvud till jul. Och det var inte fy skam! Några av mina läsare tror att huvudet endast hade inhandlats för den visuella effektens skull. Ack, så fel! Grishuvud och grisfötter, är liksom annat på julbordet, framdukat för att ätas. (Se tidigare inlägg om utegrisarna i Lillehem.)

Avslutandet av julen, julgransplundringen och tjugondag Knut, erbjuder tillfällen till matupplevelser, som ofta underskattas. Många är trötta på julmaten redan på annandagen. Inte så konstigt, med tanka på all stress som föregår julen. Men efter nyår finns mer tid att verkligen smaka maten, och att umgås. Den traditionella julgransplundringen hos några vänner på Sibbarp i Malmö var som vanligt uppsluppen, och många tillfällen till skratt gavs. Vår vän från Lomma, berättade om huskurer i sitt barndomshem. Upp till han var fjorton pysslades han om av sin kärleksfulla mamma, på ett sätt som för tankarna till modersomsorgen i djurvärlden. Fick vår fjortonåring lite smuts, ett sandkorn i ögat, då visste modern råd. Det var bara att, som så många gånger förr, ta sonens huvud mellan sina händer, mana pojken att öppna ögonen samt sträcka ut sin egen tunga. Vipps, efter slicket var smutsen borta! En huskur för dagens ungdomar?
Lommabons mamma var uppfinninsrik och driftig. Hennes pepparkaksbak genomfördes delvis i hemlighet, endast sonen var invigd. Om natten, var det släckt över allt i hyreshuset, utom i mangelrummet i källaren. Där var modern igång med att mangla pepparkaksdegen. Tunn och fin skulle den bli. Det blev den! Många uppskattande kommentarer fick modern höra, och många frågor om hur kakorna kunnat bli så tunna. Ingen fick reda på det då. Nu vet ni!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar